Bruktmarked – fra sært til trendy

I ti år har Framtiden i våre hender i samarbeid med Remiks arrangert Bruktmarked fast den første lørdagen hver måned. Andreas Nordmo (14) er her for aller første gang.

Andreas Nordmo fra Kvaløya har etablert seg med egen bod på Bruktmarkedet i Tromsø i juli 2019.

Andreas Nordmo fra Kvaløya har etablert seg med egen bod på Bruktmarkedet i Tromsø i juli 2019.

Han har gått gjennom alt fra brukte leker og spill, bøker og tegneserier, og klær han og søstra har vokst fra. Nå er alt som er for fint til å kastes, til salgs for en billig penge på Tromsøs faste bruktmarked. Et marked som blir stadig mer populært.

– Vi må si oss særdeles fornøyd. Det har vært mye folk innom. Noen kommer bare for å se, men mange kjøper også, forteller Andreas. Han har med seg sin mor Elisabet Nordmo, som bistår sønnen med jobben. Andreas er ute etter å tjene penger til det som forhåpentligvis blir klassetur etter hvert.

– Det beste med dette markedet er at du kan få solgt småting. Det er jo mange fine bruktmarkeder på nett, men der kan du liksom ikke selge en bok eller en leke. Her kan alt slikt få nye eiere. Det er fantastisk at vi endelig har en trend med gjenbruk. Vi har opp igjennom årene kjøpt altfor mye. Det er på tide å bli litt mer bevisste, mener mammaen.

Tingene som ligger på bordet hos Andreas er så pent brukt at de ser ut som nye, i tillegg koster de nesten ingenting. Det meste av det Andreas selger i dag ligger mellom 5 og 20 kroner.

Kapasitetsproblemer

Bruktmarkedet i Tromsø er blitt så populært at det i vintersesongen har kapasitetsproblemer.

– Ja, vi har sett en betydelig økt interesse de senere år. Vi har faktisk ventelister for å få delta når markedet arrangeres innendørs på KulturHuset i Tromsø, forteller Svein Gunnar Karlstrøm, leder av Framtiden i våre hender i Tromsø.

I sommerhalvåret foregår markedet ute på plassen foran KulturHuset og ned mot Storgata, og det er her Andreas har stilt seg opp i dag sammen med rundt 20 andre selgere.

Mye å velge blant på bruktmarked. For eksempel sko og klær.

Mye å velge blant på bruktmarked. For eksempel sko og klær.

Lave priser

Ute er kapasiteten stor og det er “førstemann til mølla”-prinsippet som gjelder for å få de beste plassene. Alle må ha med seg stoler og bord eventuelt parasoll/regnskydd til sine salgsboder.

– Prinsippet er ombruk og gjenbruk, ikke egen vinning. Derfor skal prisene være lave, minner Karlstrøm om.

Han synes det er særlig oppløftende at stadig flere unge voksne tar bruktmarkedet i bruk.

– Det gjelder også barn og unge som på eget initiativ ordner seg plass på markedet. Det er mange som kommer for å selge ting til inntekt for klasseturer og liknende, forklarer han.

De første årene registrerte han at det i all hovedsak var middelaldrende og godt voksne som  deltok på Bruktmarkedet. Nå benytter folk i alle aldre Bruktmarkedet jevnlig.

Normalt å handle brukt

Karlstrøm synes selvsagt utviklingen som Bruktmarkedet har opplevd er svært gledelig.

– I dag er det å selge og kjøpe brukt blitt mer normalisert, jeg vil si trendy. Da vi startet opp ble brukthandel sett litt rart på, og man ble litt marginalisert om man kjøpte brukt. Det var liksom noe man gjorde om man hadde dårlig råd. I de senere år har stadig flere bruktbutikker etablert seg, og det å handle brukt er in.

Likevel tar ikke lederen av miljøorganisasjonen den helt store bølgen av begeistring ennå.

– Vi fortsetter likevel å handle like mye nytt. De tallene har ikke gått ned selv om omsetningen av brukt øker. Så vi har ennå litt vei å gå, mener Svein Gunnar Karlstrøm.