‒ Miljøfokus har vært ganske sentralt for festivalen helt fra begynnelsen av. Vi har et mantra om at Telegrafbukta alltid skal se bedre ut etter nedrigg av Buktafestivalen, enn den gjorde før vi rigga opp, forteller festivalsjef Egil Bye Damsgård.
Allerede er mange store grep innført. Glassene som blir brukt til servering av den ene hovedingrediensen i slagordet «Øl, rock og sjømat», har helt siden 2005 vært laget av maisstivelse. Det betyr at drikkeglassene fra Bukta oppløses i naturen om de havner der.
Likevel gjøres en stor innsats for at så få glass som mulig havner der, både gjennom frivillige som rydder og et festivalpublikum som generelt er flinke til å pante glassene i festivalens miljøstasjoner. For hvert glass som pantes gir Bukta en krone til Kafé X i Tromsø, en kafé for tidligere rusmisbrukere. I fjor fikk kafeen tildelt 30.000 kroner som følge av publikums panteinnsats.
Glassene av maisstivelse fraktes deretter til Remiks som sørger for at glassene blir kompostert. I retur får Bukta jord til å reparere eventuelle skader i Telegrafbukta som følge av bruken gjennom festivalhelga.
‒ I fjor hadde vi også en del blomsterkasser som dekor, og plantene sto i kompostjord fra gamle ølglass, forteller Damsgård, som vil få mer jord festivalen kan bruke i årene som kommer.