Advarer mot tikkende brannbomber

2018 demonstrerte virkelig hvor stort problem litiumbatteri er for selskap som tar imot avfall, med flere store branner i avfallsanlegg. Men gamle batteri er tikkende brannbomber hjemme også.

Nicolai Sebergsen, daglig leder i Remiks Produksjon AS.

Nicolai Sebergsen, daglig leder i Remiks Produksjon AS.

– Jeg er blitt veldig bevisst på hva jeg levner på hytta av gamle leker som poden har vokst fra. Veldig mange leker leveres med ladeplugg. Når vi tror at et batteri er tomt er det fortsatt 50 prosent energi igjen i det. Før eller siden kan det selvantenne, advarer Nicolai Sebergsen, daglig leder i Remiks Produksjon AS.

Så fra nå av blir de fjernstyrte bilene og helikoptrene med hjem.

Både han og kollega Rune Olsen har begge erfart at gamle mobilbatteri har begynt å ødelegge gamle telefoner. Hvem har vel ikke en gammel mobiltelefon liggende i en eller annen skuff som de en gang har tenkt at de skulle bruke igjen om de fikk feil på den de har nå.

– Nicolai fant i fjor en slik telefon som hadde fått bul på seg bak der hvor batteriet er. Jeg dro rett hjem og lette fram den jeg visste at jeg hadde. Og den var likedan! Det er nifst. Jeg tror det vi har sett på avfallanlegg av branner bare er begynnelsen på et problem som kommer til å bli stort også i vanlige boliger og på hytter, mener Rune.

Ikke vann

Noe av det nifse med brann i litiumbatterier er at det ikke går an å slukke med vann. Du må bruke saltvann eller sand. De to lederne ved Remiks Produksjon har ikke tall på hvor mange branner som overvåkningsvideoer i Remiks-anlegget har klart å fange opp, og som de derfor har klart å avverge på et tidlig stadium.

En av videoene viser hvordan det plutselig begynner å ryke fra en liten isolert dunge med restavfall på et gulv. Inne i dungen ligger det et gammelt batteri fra et håndverktøy, kanskje en skrumaskin. Denne tar fyr av seg selv. Og når personell kommer til med brannslanger, hjelper det ingenting. Løsningen er til slutt å spyle batteriet ut av avfallsdungen og få det ut i friluft hvor det kan dynkes i sand og gjørme.

– Først i fjor fikk vi slukkemateriale som hjelper på litium. Det skumle med litium er at det brenner lenge og blir veldig varmt. Vi snakker sveiseflammetemperatur, forklarer Rune.

Leker som dette, som ungene forlengst er ferdige med, ligger ofte lagret på loft og i kjellere med batteri som er tikkende brannbomber.

Leker som dette, som ungene forlengst er ferdige med, ligger ofte lagret på loft og i kjellere med batteri som er tikkende brannbomber.

Vanskelig å slukke

Som regel starter brannene i Remiks Produksjon i det avfall går gjennom kverna for å males til mindre biter. Kverna er overvåket både av kamera og personell. Men når det plutselig begynner å ulme i en dunge med restavfall som ligger lagret, kan den store katastrofen skje. Flere avfallsanlegg i Norge ble totalskadet i fjor som følge av brann.

‒ Det er utrolig vanskelig å slokke branner i avfall. Eneste løsning er egentlig å forsøke å frakte det som brenner ut av anlegget. Jeg har selv kjørt hjullaster inn i anlegget med røykdykkermaske på, under anvisning av brannvesenet, for å hente ut dunger det brant i slik at de kunne slukkes utenfor. Heldigvis har brannene oppstått på tidspunkt hvor det har vært folk på anlegget, forteller Rune Olsen.

Det holder altså med et vanlig trippel A oppladbart batteri eller et knappcellebatteri som ikke er fjernet fra en leke, og at disse ikke kastes som farlig avfall men direkte i restavfallet. Når disse får støt eller blir skadet, kan de begynne å brenne ut av ingenting. Men selve brannen trenger ikke oppstå før før lenge etter at batteriet er blitt skadet.

‒ Moralen er: Ikke kast batteri i restavfallet. Lever det tilbake til butikker som selger batteri, eller lever det her på Remiks sitt anlegg, oppfordrer Nicolai Sebergsen.

Samtidig som han innstendig ber oss om å fjerne batteri fra gamle leker og annet batteridrevet utstyr som ikke brukes lenger. Det er en intens varme som utvikles når det først går galt.